De airfryer is een keukenapparaat wat voor veel huishoudens al niet meer weg te denken is uit de keuken. Het biedt voor velen een mooi alternatief voor koken, frituren, braden van producten zonder dat je veel olie hoeft te gebruiken. Het resultaat is een knapperige bite, maar niet al het vet van de olie erbij.
In een airfryer kan je talloze producten klaarmaken. Geen wonder dat het apparaat populair is in vele huishoudens. Dit artikel zal meer uitleggen over de werking van een airfryer, en hebben we het ook nog even over de voordelen van het product.
Wat is een airfryer?
De airfryer is een keukenapparaat wat voor vele toepassingen gebruikt kan worden. Het dient als vervanging voor een frituurpan, maar kan ook de oven vervangen. Het is daarmee een multifunctioneel apparaat om te hebben in de keuken.
Een Airfryer is er om te bakken, braden, grillen, frituren en stomen.
Wat de airfryer apart stelt van de rest van de apparaten die dit kunnen, is dat dit op basis van hete lucht gaat. Dus niet het onderdompelen in frituurolie, om maar een voorbeeld te noemen.
Maar dat is niet het enige wat een airfryer kan. Zoals gezegd kan je er ook mee bakken, braden of grillen. Daarvoor hebben ze allemaal hun eigen standen, die uit de fabriek worden meegeleverd.
Zo werkt de Airfryer
Een Airfryer verwarmt de lucht tot zo’n 200 graden Celcius. Dit gaat daarna door de pan rondcirkelen, waardoor er een circulatie van hete lucht ontstaat. Zo wordt het gerecht wat je erin bereidt van alle kanten verwarmd.
De lucht in de Airfryer kan wel tot 70 km/h rondgaan in de mand van de friteuse.
Vaak hoef je zelf ook weinig te doen om de Airfryer te laten werken. Het is namelijk zo dat de fabrikant vaak al standaardprogramma’s ingesteld heeft. Zo kan je ervoor kiezen om (bijvoorbeeld) kip te braden. Dan hoef je alleen nog het programma aan te zetten, en de friteuse doet de rest voor je (tijd en temperatuur).
Verder is het aanzetten en voorverwarmen van de Airfryer ook een eitje. In 2-3 minuten is het vaak al warm genoeg om te beginnen.
Zo werken andere hetelucht friteuses
Philips was de eerste met een hetelucht friteuse die erg populair wordt: de AirFryer. Sindsdien staat de Airfryer synoniem voor een hetelucht friteuse.
Maar er zijn ondertussen meerdere fabrikanten met hun eigen variant (zie bijvoorbeeld dit artikel over de beste airfryers). Die werken eigenlijk allemaal gewoon hetzelfde. Ze zijn van een ander merk, maar in essentie werken ze hetzelfde.
Voordelen van een Airfryer
Het grootste, en waarschijnlijk gezondste, voordeel van een airfryer, is dat je geen gebruik hoeft te maken van frituurolie of frituurvet. Dit bespaart een hoop vet en calorieën, waardoor een product (bijvoorbeeld friet/patat) gezonder zal zijn.
Daarmee zijn snacks uit de airfryer dus een gezondere keuze ten opzichte uit de frituurpan. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze gezonde keuzes zijn.
Maar gelukkig is een airfryer niet alleen een alternatief voor een frituurpan. Je kan er ook voldoende producten in bereiden die je anders bijvoorbeeld in de pan of oven zou stoppen (groente, aardappelen of vlees).
Daarnaast is het ook zo dat een airfryer heel makkelijk schoon te maken is. Doordat er eigenlijk geen vet rondspringt in de pan, heb je daar een veel makkelijkere schoonmaak aan.
Dus de voordelen van een airfryer:
- Gezonder, want hoeft geen frituurolie te gebruiken
- Daardoor ook geen vieze frituurvet lucht in huis
- Ook geschikt om te bakken, braden, grillen, stomen en koken
- Makkelijk schoon te maken
Airfryer of frituurpan
Uiteindelijk is het wel zo dat een airfryer gezondere snacks maakt dan de frituurpan, maar er zal ook een verschil in smaak zijn. Vet geeft immers ook veel smaak aan eten.
Daarom wil je misschien wel beide in huis hebben. Kijk daarvoor dan ook nog eens naar de beste frituurpannen die we op Thuisraad hebben beschreven.
Veelgestelde vragen
Moet je olie gebruiken bij de Airfryer?
Voor bewerkte producten (zoals bevroren friet of snacks) heb je geen olie nodig. Bij vers eten (denk aan groente, kip of eigen friet), dan is een beetje olie wel aan te raden.
Kan alles van de oven in de Airfryer?
In principe kan alles van de oven ook in de Airfryer verwarmd worden. Het is vaak zelfs zo dat de Airfryer sneller werkt.
Dus ook opwarmen van maaltijden?
Als je restjes over hebt, dan kan je die inderdaad ook in de Airfryer opwarmen. Vaak is het wel handig om een wat lagere temperatuur te pakken, zo’n 150 graden, om het eten door en door te verwarmen zonder aan te branden.
Geef een reactie