Hoewel de wokpan veelal wordt geassocieerd met Aziatische maaltijden, kun je de pan voor tal van gerechten gebruiken. De wokpan is eigenlijk een multifunctionele pan die niet mag ontbreken in jouw keuken. In Nederland staat de wokpan ook bekend onder de Indonesische naam wadjang. Het klassieke wokken kennen wij als roerbakken. Het is de bedoeling dat je groente en vlees onder hoge temperaturen roerbakt, zodat je gerecht in een mum van tijd klaar is. Daarnaast wordt de wokpan ook gebruikt om te stomen, braden, roken, frituren of te blancheren. Met welk soort wokpan maak je de lekkerste gerechten klaar?
Hoe kies je de beste wokpan?
Wanneer je een wokpan wilt kopen, dan zul je merken dat dit lastiger is dan je had gedacht. Je haalt niet zomaar even een pan in huis, een wokpan vormt vaak de spil in de keuken, waar je erg veel gerechten mee maakt. Er zijn veel verschillende modellen in diverse afmetingen en materialen. Er zijn dan ook diverse zaken waar je op moet letten bij aanschaf van een wokpan. Een belangrijk punt is de warmtebron die je gebruikt. Nu zijn veel wokpannen bruikbaar op diverse soorten warmtebronnen, alleen als je een inductiekookplaat hebt, moet je hier extra op letten. Een wokpan die op een andere wamtebron gebruikt is, kan niet meer op een inductiekookplaat worden gebruikt.
Door ons aanbevolen
Een belangrijke factor om op te letten, is de diameter van de wokpan. Er zijn zowel grote als kleine wokpannen. De professionele gebruikers van een wokpan, zullen altijd voor een grote wokpan kiezen. Dit geeft meer comfort tijdens het koken. Maar een grote wokpan heeft als nadeel dat het veel ruimte inneemt op het fornuis en in de kast. De ideale diameter ligt tussen de 30 en 40 centimeter. Een originele wokpan heeft een steel. Ook deze steel kan diverse afmetingen hebben. Daarnaast zijn er wokpannen zonder steel, maar met handgrepen.
Omdat je in een wokpan snel op hoge temperaturen roerbakt, is er een kans dat het eten snel aan de bodem vastplakt. Daarom zijn de meeste wokpannen tegenwoordig voorzien van een coating. De coating zorgt ervoor dat het eten niet vastplakt en de pan is veel gemakkelijker schoon te maken. Je hoeft met een wokpan met een coating ook minder boter te gebruiken.
1. BK Easy Induction Ceramic wadjan
Op het gebied van pannen, is BK echt een topmerk. Dit bewijst BK wederom met deze wokpan. De wok is gemaakt van aluminium en hierdoor vederlicht in gewicht. Bakken en koken in de BK Eaxy Induction gaat snel en gemakkelijk. Dit heeft ook te maken met de krasvaste keramische coating. Hierdoor kook je sneller én gezonder, want je kookt desgewenst zonder boter.
De echte liefhebber van roerbakken en Aziatische gerechten, zullen verguld zijn met de afmetingen van maar liefst 36 centimeter. De pan heeft overigens geen steel, maar wel twee kunststof handgrepen. Verder is de wokpan geschikt voor gebruik op alle warmtebronnen en ook voor in de oven.
Onze Aanbevelingen:
2. Tefal Unlimited Wadjan
Ook Tefal scoort altijd met hun pannen, net zoals met deze wokpan van 36 centimeter. Hierdoor is de pan geschikt voor een groot gezin. De wokpan scoort vooral met de zeer sterke titanium coating. Hierdoor gaat de pan 6x langer mee dan wokpannen met een doorsnee coating. De coating is dusdanig sterk, dat je gerust met metalen spatels aan de slag kunt. Ook voorkomt de coating krassen en beschadigingen.
Helaas heeft de wokpan geen steel, dus even snel met één hand oppakken gaat niet. Je moet het doen met de kunststof handgrepen. De wokpan is gemaakt van aluminium, zodat deze ondanks het grote formaat toch licht in gewicht is. Tevens is de pan geschikt voor alle warmtebronnen.
Onze Aanbevelingen:
3. Le Creuset Les Forgées Wokpan
Wanneer je een hoge kwaliteit wokpan zoekt en die beperkt is in formaat, dan maak je met de Le Creuset Les Forgées wokpan een goede keuze. Deze wokpan heeft een diameter van 30 centimeter, wat niet al te groot is, maar zeker ook niet te klein. In de bodem van de pan is een magnetische roestvrijstalen schijf verwerkt, die optimale warmtegeleiding garandeert.
De pan zelf is gemaakt van gesmeed aluminium en aan de buitenzijde afgewerkt met een geanodiseerde afwerklaag. Aan de binnenzijde geniet je van een PFOA-vrije antiaanbaklaag, waardoor je ingrediënten nooit meer blijven plakken en pan goed schoon te maken is. Je kunt de wokpan gebruiken op diverse warmtebronnen, maar niet in de oven. De wokpan houd je gemakkelijk vast aan de roestvrijstalen en ergonomisch gevormde handgreep.
Onze Aanbevelingen:
4. BK Easy Basic Wokarang
Ben je op zoek naar een niet al te grote en gemakkelijk te gebruiken wokpan, dan is de BK Easy Basic Wokarang de gedroomde wokpan. De wokpan heeft een uniek design, met een iets hogere rand aan één zijde. Hierdoor lijkt het alsof de pan een beetje scheef staat. De energiebesparende bodem zorgt ervoor dat je pan niet hoeft op te tillen. Enkel de spatel gebruiken tijdens het koken is voldoende.
De wokpan is een kleinere versie met een diameter van 28 centimeter. Erg handig als je maar weinig ruimte hebt op het fornuis of in de keukenlade.
Onze Aanbevelingen:
5. Tefal Easy Plus Wokpan
De Tefal Easy Plus is de ideale wokpan voor iedereen die snel wil wokken in een compacte pan. Deze wokpan heeft een diameter van 28 centimeter en is volledig bedekt met een antiaanbaklaag en een vlambeschermer. Hierdoor is de pan erg gemakkelijk schoon te maken. De bodem geeft zelf aan hoe warm deze is, zodat je je gerechten nooit in een te hete of te koude pan doet.
De wokpan is geschikt voor diverse warmtebronnen, maar niet voor inductie. De antiaanbaklaag is vrij van chemische stoffen, zodat je altijd veilig kookt. Je pakt de pan gemakkelijk op, ook als deze heet is. Er zit een steel aan met een cool touch handgreep.
Onze Aanbevelingen:
Veelgestelde vragen
Wat zijn de meest gebruikte materialen voor een wokpan?
Wokpannen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. De keuze is erg belangrijk, want sommige materialen zijn minder geschikt als je voortdurend op hoge temperaturen wokt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij aluminium, maar dit materiaal is wel weer erg licht in gewicht. Professionals kiezen het liefste voor gietijzer. Dit is zwaar in gewicht, maar zorgt wel voor een optimale warmtegeleiding tijdens het koken.
Welke olie is geschikt voor de wokpan?
Voor het wokken gebruik je een klein beetje olie en er kunnen hiervoor diverse oliesoorten gebruikt worden. Omdat je wokt op hoge temperaturen, moet je wel een olie gebruiken die hiertegen bestand is. Aangeraden wordt om pindaolie, kokosolie, sesamolie of sojaolie te gebruiken. Gebruik geen olijfolie, want deze olie kan niet tegen hoge temperaturen.
Hoe gebruik je een wokpan?
Het is belangrijk om tijdens het wokken niet teveel olie te gebruiken, daar de meeste wokpannen voorzien zijn van een goede antiaanbaklaag. Onderschat niet de hoge temperaturen, dus blijf constant roeren met een spatel. Zo verbranden de ingrediënten niet. Voeg ingrediënten met de langste bereidingstijd het eerste toe en daarna de overige ingrediënten. Zo zijn alle ingrediënten gelijktijdig klaar.
Conclusie
- BK Easy Induction Ceramic wadjan – Beste wokpan van een groot formaat.
- Tefal Unlimited Wadjan – Beste wokpan met de sterkste coating.
- Le Creuset Les Forgées Wokpan – Beste wokpan van de hoogste kwaliteit.
- BK Easy Basic Wokarang – Beste wokpan voor eenvoudig gebruik.
- Tefal Easy Plus Wokpan – Beste wokpan met de laagste prijs.
Geef een reactie