Heb jij veel last van kalk in het water? Dit kan per gemeente of regio verschillen. In sommige gebieden heb je te maken met hard water, dus water met een hoog percentage kalk en in andere gebieden met zacht water. Hier zit dus weinig tot geen kalk in het water. Een beetje kalk is in het leidingwater is niet erg en zelfs gezond. Teveel kalk is op de lange duur niet alleen schadelijk voor je gezondheid, het heeft tal van nadelige gevolgen, zoals schade aan apparatuur en kranen en lelijke kalkplekken in de badkamer en keuken. Met een waterontharder kun je het kalkgehalte in het leidingwater naar beneden brengen.
Waar let je op bij de keuze voor de beste waterontharder?
Er zijn tal van waterontharders te koop. De één werkt beter dan de ander, maar voor vrijwel alle goede waterontharders geldt, dat ze werken door middel van ionenuitwisseling. Dit houdt in, dat in de waterontharder bolletjes kunsthars aanwezig zijn. Hard water wat de woning via de waterleiding binnenkomt, stroomt door de waterontharder en langs de bolletjes kunsthars. Daar vindt dan de ionenuitwisseling plaats. Het kunsthars nemen de kalk- en magnesiumionen uit het water op en er worden natriumionen aan het water toegevoegd. Zo stroomt zacht water weer uit de waterontharder naar de leidingen.
Door ons aanbevolen
Als jij een waterontharder aanschaft, dan heb je hier onderhoud aan. De kunsthars bolletjes zijn op een gegeven moment verzadigd door het kalk en magnesium. Daarom moet eens in de zoveel tijd de waterontharder gespoeld worden met een zoutwateroplossing om het kunsthars weer schoon te krijgen. Dit proces heet regenereren en is een vast proces wat afhankelijk van het type waterontharder handmatig of automatisch gestart wordt. Dit houdt ook in dat jij altijd een voorraad regeneratiezout moet hebben om de waterontharder bij te vullen.
Beste Waterontharder
Als je op zoek bent naar de beste waterontharder, dan komt je ontzettend veel zogenaamde magnetische waterontharders tegen. Enkel een magneet om de waterleiding klemmen zou voldoende moeten zijn om kalk uit het water te halen. Experts hebben deze methode allang getackeld als onzin. Kies dus altijd voor een echt waterontharder op basis van ionenuitwisseling en doe geen miskoop met een magneet dat niets met het water doet.
1. Aqmos R2D2-72
De Aqmos R2D2-72 is een flinke waterontharder met een harsinhoud van 8 liter en een zoutbak voor 50 kilogram zout. Deze waterontharder werkt dus op basis van ionenuitwisseling, waarbij het zout nodig is voor het regeneratieproces. Met 50 kilogram zout doe je ongeveer 3 tot 4 maanden, afhankelijk hoe vaak je regenereert. De waterontharder heeft een ingebouwde watermeter. Hierdoor kan het regeneratieproces automatisch worden gestart, nadat er een bepaalt aantal liters water door de waterontharder is gestroomd.
In principe kun je het regeneratieproces zelf instellen, maar als dit maar eenmaal per 10 dagen is, dan start telkens na 10 dagen het regeneratieproces. Uiteraard vindt dit ´s nachts plaats, zodat je hier geen hinder van hebt. Doordat de Aqmos R2D2-72 veel inhoud heeft, is deze vooral geschikt voor grote huishoudens tot 7 personen.
Onze Aanbevelingen:
2. Uniprodo waterontharder
De Uniprodo waterontharder is een model die geschikt is voor huishoudens met een normaal waterverbruik, van 1 tot 5 personen. Naast plaatsing in huishoudens, is deze waterontharder ook zeer geschikt voor bedrijven en horecazaken. De waterontharder heeft een reservoir van 6,5 liter waarin de ionenuitwisseling plaatsvindt en een zoutbak voor 10 kilogram zout.
Gemiddeld onthardt de waterontharder tussen de 1,4 tot 2,8 m3 per uur. De regeneratie gaat geheel automatisch door middel van de watermeter. Je hoeft alleen af en toe zout toe te voegen. De status van de waterontharder lees je af op een helder en overzichtelijk LCD scherm.
Onze Aanbevelingen:
3. Divisoft A12 waterontharder
Ben je op zoek naar een compacte waterontharder? Kies dan voor de Divisoft A12. Deze waterontharder kan gemakkelijk geplaatst worden in krappe ruimtes, want dit model meet maar 49 x 33 cenitmeter. Dit houdt wel in, dat de waterontharder enkel geschikt is voor en waterverbruik voor huishoudens tot 4 personen.
De fabrikant geen niet aan hoe groot de zoutbak is. Maar voor een kleiner model houdt dit wel in, dat je regelmatig zout moet bijvullen. Wel hoef je de regeneratie niet zelf in te stellen, dit doet de waterontharder helemaal zelf. Je kunt de waterontharder zelf helemaal instellen door middel van het handige LCD scherm.
Onze Aanbevelingen:
4. Watts Oneflow
De meeste waterontharders werken op basis van ionenuitwisseling, dit is niet het geval met de Watts Oneflow. Deze waterontharder maakt gebruik van een innovatieve technologie, die TAC (Template Assisted crystallization) heet. In de waterontharder plaats je een patroon, die op basis van kristallen het calcium en magnesium omzet naar microscopische kristallen. Het patroon gaat ongeveer 3 jaar mee, voordat je deze met vervangen.
De waterontharder kan zowel staand als hangend worden gemonteerd. Het voordeel van deze waterontharder, is dat je geen onderhoud hebt, je hoeft dus geen zout bij te vullen, enkel om de drie jaar het patroon vervangen.
Onze Aanbevelingen:
5. Aquamar waterontharder
De Aquamar waterontharder is ideaal voor diegenen die nauwelijks ruimte hebben. De eigenlijke waterontharder en het zoutreservoir zijn namelijk gescheiden van elkaar, waardoor installatie veel gemakkelijker is.
Tijdens het regenereren, zorgt de waterontharder ervoor dat door middel van zoutelektrolyse chloor wordt aangemaakt, zodat bacterievorming wordt voorkomen. Het waterreservoir waar de ionenuitwisseling plaatsvindt is 7 liter, waardoor er maximaal 2.1 m3 water per uur zacht gemaakt kan worden. Het zoutreservoir is geschikt voor 18 kilogram zout.
Onze Aanbevelingen:
Veel gestelde vragen over de beste waterontharder
Wat is regeneratie?
Als je op zoek bent naar de beste waterontharder, dan kom je altijd termen als ´regeneratie´ en ´regenereren´ tegen. Dit is het geval bij waterontharders die ionenuitwisseling als technologie gebruiken. Hierbij nemen harsbolletjes het calcium en magnesium op. Wanneer de harsbolletjes verzadigt zijn, dan merk je dit aan het leidingwater. Er kan minder goed ontkalkt worden. Er moet dan een regeneratie plaatsvinden. Tijdens het regenereren stroomt er zout en water in de waterontharder, waarbij de harsbolletjes grondig worden gereinigd. Het pekelwater wordt aan het einde van het regeneratieproces afgevoerd naar het riool en de harsbolletjes kunnen weer fris aan de slag.
Wat zijn de methodes voor regeneratie?
Regenereren kan grofweg plaatsvinden op twee verschillende manieren: op basis van tijd en op basis van hoeveelheid. Bij het regenereren op basis van tijd, wordt er geregenereerd op een vooraf ingesteld tijdstip. Dit is de meest onrendabele wijze. Want er wordt ook geregenereerd als je bijvoorbeeld op vakantie bent en dus geen water verbruikt en de harsbolletjes nog niet gereinigd hoeven te worden. Daarom kun je ook kiezen op basis van hoeveelheid. Er wordt dan geregenereerd als er een bepaalde hoeveelheid water is verbruikt.
Welk regeneratiezout gebruik je?
Regeneratiezout is anders dan keukenzout. Je koopt regeneratiezout meestal ook in balen van enkele kilo´s en in blokken of tabletten. Het meest zuivere zout dat je hiervoor gebruikt is ingedampt zout. Dit is 99,99% zuiver zout. Andere minder zuivere zoutsoorten kunnen eventueel ook gebruikt worden, zoals rotszout en zeezout.
Conclusie beste waterontharder
- Aqmos R2D2-72 – Beste waterontharder voor grote huishoudens.
- Uniprodo waterontharder – Beste waterontharder voor zowel particulier als zakelijk gebruik.
- Divisoft A12 waterontharder – Beste waterontharder in compact model.
- Watts Oneflow – Beste waterontharder op basis van kristallenuitwisseling.
- Aquamar waterontharder – Beste waterontharder voor gemakkelijke plaatsing.
Geef een reactie