Een subwoofer is een luidspreker die speciaal ontworpen is voor het laten horen van lage tot zeer lage tonen. De benaming subwoofer is niet voor niets gekozen. Het geluid van een subwoofer ligt onder het bereik, ook wel de sub genoemd, van een normale woofer. Hierdoor kunnen de zeer lage tonen vaak ook gevoeld worden. Het voordeel van een subwoofer, is dat je zowel muziek als een film veel levendiger en realistischer kunt maken. Bij muziek voelt het alsof je zelf aanwezig bent bij een concert en bij films voeg je enorm veel drama en spanning toe.
Waar moet je op letten bij je keuze voor beste subwoofer?
Vaak is een subwoofer onderdeel van een surround systeem, met onder andere een soundbar voor de hoge tonen en speakers voor de surround ervaring (zoals een home cinema set bijvoorbeeld). Tezamen vormt dit een dynamisch geheel, waarbij je letterlijk op meest optimale wijze geniet van muziek en film. Maar een subwoofer is ook separaat te koop. Zo kun je hiermee samen met een soundbar je eigen surround systeem creëren. Het is ook mogelijk om je subwoofer aan je Bluetooth speakers te koppelen, zodat je gestreamde muziek op de meest fantastische wijze kunt beluisteren.
Door ons aanbevolen
Als je van een zware bass houdt, dan kan het verleidelijk zijn om te kiezen voor een grote subwoofer. Het is immers zo, dat een grote subwoofer nog zwaardere tonen weergeeft. Maar verkijk je hier niet op. Ten eerste moet je omgeving hierop berust zijn vanwege eventuele geluidsoverlast. Nog belangrijker is het om een subwoofer te kiezen die past bij je andere speakers en/of soundbar. Als er geen goed samenspel is tussen de overige speakers, dan komt de bas niet goed over, maar zeker ook niet de hoge tonen uit de andere speakers.
Een subwoofer moet verbinding maken met de receiver/versterker. Meestal houdt dit een kabelaansluiting in, die soms een behoorlijke afstand moet overbruggen. Toch worden steeds meer subwoofers voorzien van een draadloze verbinding. Zij krijgen het signaal van een speciale zender die verbonden is met de receiver. Soms wordt een dergelijke zender met de subwoofer meegeleverd en soms moet je deze separaat aanschaffen.
Top 5 van beste subwoofers
1. Sonos Sub G3
De Sonos Sub G3 is een niet alleen een zeer fraaie subwoofer om te zien, het is ook een krachtige subwoofer die een diepe bas toevoegt aan jouw soundbar en luidsprekers. In de subwoofer zitten twee drives die tegenover elkaar zijn geplaatst en waardoor er een nog meer realistische geluidsweergave mogelijk is.
Je moet er wel rekening mee houden, dat de Sonos subwoofer enkel verbonden kan worden met andere Sonos luidsprekers en niet van andere merken. De behuizing van de subwoofer neutraliseert trillingen, waardoor het geluid altijd zuiver klinkt. De Sonos beschikt over NFC (Near-Field Communication).
Houd hierbij de smartphone tegen de speaker en er wordt een Bluetooth verbinding tot stand gebracht. Zo kun je gemakkelijk muziek streamen.
Voordelen
- Altijd zuivere lage klanken, doordat de behuizing trillingen opvangt.
- Inclusief NFC voor een gemakkelijke verbinding met de smartphone.
- Verkrijgbaar in zwart of wit.
Nadelen
- Enkel verbinding met andere Sonos speakers is mogelijk.
- Een gewicht van 16 kilogram is behoorlijk zwaar.
- Behoorlijk geprijsd.
Onze Aanbevelingen:
2. KEF KC62
Heb je maar een kleine kamer? Dan past hier geen grote subwoofer in. Het geluid van een dergelijke subwoofer zou ook niet prettig zijn in een kleine ruimte en al helemaal niet voor de buren.
Met een afmeting van ongeveer 25 x 25 centimeter, is de KEF KC62 heerlijk compact. Het is bovendien een actieve subwoofer, dus je hebt geen aparte receiver nodig. Ondanks het kleine formaat, lever je niet in op geluid. Met bastonen van 11 tot 200 Hertz geniet je volop van muziek en films.
Deze kleine subwoofer is verkrijgbaar in een zwarte of witte kleur.
Voordelen
- Handig klein formaat voor kleine ruimtes.
- Een actieve subwoofer, dus geen aparte receiver nodig.
- Verkrijgbaar in wit of zwart.
Nadelen
- Draadloos verbinden met andere speakers gaat alleen als je KEF KW1 hebt.
- Behoorlijk duur voor een klein formaat subwoofer.
- Alleen stroomkabel meegeleverd.
Onze Aanbevelingen:
3. Bowers & Wilkins ASW610
Deze Bowers & Wilkins subwoofer heeft de unieke eigenschap om zelf de zwaarte van de bas in te stellen. Dit is bij de meeste subwoofers niet het geval. De subwoofer heeft een zogenaamde Extension schakelaar.
Hiermee pas je moeiteloos het niveau van de bas aan. Kies bijvoorbeeld voor een zeer zware bas, een gemiddelde bas of een subtiele bas. Er worden vier rubberen voetjes meegeleverd, zodat je vervorming van het geluid voorkomt.
Je kunt kiezen uit een witte of zwarte Bowers & Wilkins subwoofer en met een gewicht van 12,5 kilogram is dit model vooral geschikt voor niet al te grote ruimtes.
Voordelen
- Een mooie middelmaat model, niet te groot en niet te klein.
- Zelf het gewenste niveau van de bas instellen.
- Als beste getest door de Consumentenbond.
Nadelen
- Er worden geen audiokabels meegeleverd.
- Net iets te klein voor grotere ruimtes.
- Prijs is wat aan de hoge kant.
Onze Aanbevelingen:
4. Jamo SUB 210
Wanneer je een goede en stijlvolle en niet te dure subwoofer zoekt om je home cinema systeem uit te breiden, dan is de Jamo SUB 210 een goede keuze. De Jamo subwoofer is speciaal gemaakt om gemakkelijk opgenomen te worden in een home cinema systeem.
De bediening is erg gemakkelijk, waardoor deze snel door iedere home cinema systeem set geaccepteerd wordt. Tevens bevat de subwoofer over een automatische aan-en-uit-functie, waardoor je hier verder geen omkijken meer naar hebt.
De Jamo SUB 210 ziet er strak en minimalistisch uit en is met een gewicht van 7,5 kilogram relatief licht.
Voordelen
- Zeer strak en minimalistisch uiterlijk.
- Door het niet te grote formaat eenvoudig te plaatsen.
- Automatisch aan- en uitschakelen.
Nadelen
- Hinderlijk blauw lampje op een verder strakke subwoofer.
- Instelmogelijkheden zijn wat beperkt.
- Alleen tulpstekker wordt meegeleverd.
Onze Aanbevelingen:
5. Sony SA-SW5
Met de Sony SA-SW5 haal je een subwoofer in huis met afmetingen van 40 tot 45 centimeter. Niet al te klein, maar zeker ook niet te groot en daarom is deze subwoofer voor diverse soorten ruimtes geschikt.
Het bijzondere aan de Sony SA-SW5, is het omnidirectioneel ontwerp. Het design is verantwoordelijk voor een brede verspreiding van het geluid. Op welke plek je ook in de kamer zit, je geniet overal van de prachtige lage tonen.
De inwendige passieve radiator zorgt ervoor dat vervorming en ruis niet voorkomt en je van een optimale bas geniet. Helaas kan de subwoofer niet verbonden worden met speakers van andere merken.
Voordelen
- Bijzonder design dat zorgt voor een brede verspreiding van het geluid.
- Goed geluid, waar je je ook in de ruimte bevindt.
- Diep en krachtig basgeluid dankzij het sigma magnetisch circuit.
Nadelen
- Niet geschikt om te koppelen met speakers van andere merken.
- Enkel een stroomkabel meegeleverd.
- Hoge aanschafprijs.
Onze Aanbevelingen:
Veel gestelde vragen over de beste subwoofer
Hoe sluit je een subwoofer aan?
Een subwoofer sluit je aan op de receiver met een zogenaamde RCA-connector. Een andere benaming hiervoor is tulpaansluiting. Verder hangt de connectie ook af of je een actieve (geïntegreerde receiver) of passieve (separate receiver) hebt. In het laatste geval kun je beter gebruik maken van een dubbele RCA-connector. Uiteraard is de subwoofer verbonden met een stroomkabel en vaak ook met speciale luidspreker aansluitingen.
Welke frequentie heb je nodig voor een subwoofer?
Vaak zie je een bepaalt aantal frequenties staan bij subwoofers. Je moet dus weten op welke frequentie je de subwoofer maximaal nodig hebt. Een subwoofer geeft enkel het basgeluid door. Deze zogenaamde bas zit op de frequentie tussen ongeveer 60 en 250 Hertz. De meeste subwoofers bieden een frequentiebereik aan vanaf 10 tot 20 Hertz. Onder de 60 Hertz wordt er gesproken van ´sub´ en dus zeer lage tonen. Het is voor een subwoofer belangrijk dat deze de lage tonen afspeelt voor een realistisch geluid. Het is niet van belang dat een subwoofer een hogere frequentie heeft dan 200 tot 250 Hertz, deze geluiden worden meestal door de soundbar en luidsprekers afgespeeld.
Is een subwoofer altijd nodig?
Het is afhankelijk van welke eisen jij stelt aan muziek en geluid. Wil jij optimaal genieten van een surround systeem tijdens het kijken van een film? Dan is een subwoofer onmisbaar. Het zorgt ervoor dat de zware tonen goed worden weergegeven, waardoor je een meer realistische ervaring krijgt tijdens het bekijken van de film.
Conclusie
- Sonos Sub G3: beste subwoofer met gemakkelijke NFC verbinding voor de smartphone.
- KEF KC62: beste subwoofer in het kleinste formaat.
- Bowers & Wilkins ASW610: beste subwoofer getest door de Consumentenbond.
- Jamo SUB 210: beste subwoofer met strak en minimalistisch uiterlijk.
- Sony SA-SW5: beste subwoofer met een omnidirectioneel design.
Geef een reactie