Tijdens het renoveren, verbouwen of klussen in en om het huis is het zaak om snel en grondig schoon te maken. Daar kun je beter niet je gewone stofzuiger voor gebruiken. Niet alleen omdat die daar niet op gebouwd is, maar ook omdat in het bouwafval van alles achter blijft wat je goed moet afwerken voor je eigen veiligheid. Gelukkig zijn gruis, (metaal- of hout)snippers, (vuil) water, olievlekken, zaagsel, gevaarlijke stoffen (zoals asbest), fijnstof en brandresten zijn goed en veilig weg te krijgen met een professionele bouwstofzuiger die je ook voor thuis kunt aanschaffen.
Om de werkplaats schoon en netjes te houden wordt de moderne klusser op zijn wenken bediend. Voor elke soort vuiligheid of overtollige stoffen, nat of droog, is er zo’n apparaat te vinden met diverse soorten functionaliteiten. Je hebt bijvoorbeeld naast de alleszuigers ook aparte droog- of natzuigers en afhankelijk van hun opslagcapaciteit, vloeistofreservoir en zuigkracht kun je je klus goed afronden. De functionaliteiten van de bouwstofzuiger zijn van groot belang voor het gebruiksgemak en het resultaat van je inspanningen.
Deze type stofzuiger maakt zowel het bouwen als het ademen bij wijze van spreken luchtiger, zeker als het beschikt over een stofclassificatie. Hieronder zetten we de best geteste bouwstofzuigers op een rij voor je en ook waar je allemaal op moet letten, zodat je het beste apparaat in huis kan halen.
Door ons aanbevolen
Hoe hebben we de beste bouwstofzuiger gekozen?
De belangrijkste reden om thuis een bouwstofzuiger aan te schaffen is om alle puin, stof en ander restafval goed te kunnen opruimen na het klussen, zodat alles weer schoon wordt en niemand er last van krijgt bij het ademhalen. Daarom hebben wij bij alle bekende winkels en consumentenorganisaties gekeken naar de verkoopcijfers, klantreviews, testresultaten en beoordelingen van (ervarings)deskundigen. De geleverde kwaliteit en het gebruiksgemak in combinatie met de duurzaamheid, veiligheid en de prijs zijn doorslaggevend voor een plek in onze lijst beste bouwstofzuiger.
De antwoorden op de volgende onderzoeksvragen zijn bepalend om de keuze te maken voor de beste bouwstofzuiger voor jouw kluswerkzaamheden en budget:
- Hoe is hij in gebruik, heeft hij een geïntegreerde contactdoos?
- Welke materialen mag hij opzuigen? Hoe verwerkt hij vervuild water en olieresten?
- Heeft hij een stofzak en hoe groot is het reservoir? Hoe vaak legen of bijvullen?
- Werkt hij met netstroom of is hij draadloos? Hoe lang gaat de accu mee?
- Behoudt hij zijn zuigkracht en is hij voorzien van automatische filterreiniging?
1. Kärcher WD 6 Premium ME PT
Op bijna alle aandachtspunten scoort deze populaire bouwstofzuiger ruim voldoende, waarbij hij kan bogen op de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Je kunt er alle soorten stoffen en materialen, droog en nat, mee opzuigen en hij beschikt over een geïntegreerde contactdoos met aan-uitknop. Daardoor kun je extra efficiënt werken. Ook omdat je er gemakkelijk een extra boorstofopvanger op aansluiten.
Met het zeven meter lange snoer heb je een groot bereik. De Kärcher WD 6 Premium ME PT geeft de gebruiker de optie om hem te gebruiken met stofzuigerzak of zonder voor vloeibare vuiligheid (33 liter) te bedienen met een afvoerknop. Hij heeft een handige blaasfunctie en de zuigkracht is per type restafval bij te stellen met een draaiknop. De wieltjes en een uitneembaar handvat maken hem wendbaar en handzaam in gebruik. Hij maakt gebruik van een speciaal zelfreinigend vlakfilter.
Zijn grootte, vermogen en capaciteiten maken dit apparaat niet bepaald geluidsarm, maar dat is een ingecalculeerd risico in de bouw.
Onze Aanbevelingen:
2. Powerplus POWX325
Als je een grote klus hebt, is de Powerplus POWX325 ideaal. Deze bouwstofzuiger heeft door twee motoren en een vermogen van 2.400 Watt grote zuigkracht en kan zowel droge als natte vuiligheid gemakkelijk opzuigen. Het apparaat gebruikt geen stofzuigerzak. Hij heeft een stofreservoir van 60 liter met een handige kiepfunctie, waardoor je lang door kan gaan voordat je hem leeg moet maken.
Deze bouwstofzuiger werkt met een HEPA 12 luchtfilter om verspreiding van het schadelijke fijnstof bij het klussen tegen te houden. Hij heeft ook een pompfunctie met afvoerslang waardoor je grote hoeveelheden kan opzuigen en afvoeren. Standaard worden er een aantal handige accessoires meegeleverd: diverse soorten borstels voor droog en nat vuil en een kierenzuigmond.
Onze Aanbevelingen:
3. Metabo ASR 35 H ACP
Deze professionele bouwstofzuiger heeft stofklasse ‘Hoog’ waardoor hij gebruikt kan worden voor het opruimen van gevaarlijke stoffen zoals verfresten na het opschuren. Je kunt bovendien met dit apparaat bij de onmogelijkste plekken in en om het huis.
De stofzuigerslang is namelijk liefst vier meter en het snoer acht meter lang. De Metabo ASR 35 H ACP beschikt over een geïntegreerde contactdoos en een zelfreinigend filtersysteem wat de zuigkracht stabiel houdt.
Met een maximum van 69,5 decibel is hij één van de meest geluidsvriendelijke onder de bouwstofzuigers, ondanks zijn 1.400 Watt vermogen. Hij gebruikt een stofzak en reservoir van elk 35 liter wat hem grote capaciteit geeft. Je kunt de sterke zuigkracht niet afstellen, waardoor je hem het beste voor zware klussen kan gebruiken.
Onze Aanbevelingen:
4. Bosch AdvancedVac20
De Bosch AdvancedVac20 onderscheidt zich van andere bouwstofzuigers door zijn verzorgd en compact design. Het past eerder bij je huisraad dan op een bouwplaats, maar je kunt er gewoon alles mee zuigen: van stof tot gruis en natte vuiligheid. Hij heeft een kleiner vermogen (1.200 Watt) en minder capaciteit (maximaal 4,2 m³/h luchtvolume), maar doet zijn werk net zo grondig en energiezuinig als zijn robuustere collega’s.
Hij heeft een blaasfunctie, een snoer van 7,5 meter langen een krachtige zuigmond die het vuil los kan maken indien nodig. Hij maakt gebruik van een stofzak van maximaal 16,5 liter en het reservoir kan 13,5 liter vloeistof aan. De zuigkracht is instelbaar naar het soort materiaal dat je moet schoonmaken en het apparaat heeft een geïntegreerde contactdoos. Het heeft echter geen stofklasse-aanduiding en maakt met 86 decibel aardig wat geluid bij het klussen.
Onze Aanbevelingen:
5. Makita DVC750LZX1
Dit is met 4,3 kilo een handzame, draadloze bouwstofzuiger die op universele Makita 18V LXT li-lon accu’s werkt. Hierdoor kun je bouwresten opzuigen op een werkplek waar geen stroompunt beschikbaar is. Ideaal voor lichte klussen, onmogelijke uithoeken, kunstgras op het balkon én de auto. De zuigkracht is instelbaar en hij heeft een blaasfunctie.
De Makita DVC750LZX1 is vrij nieuw op de markt. Deze lichtgewicht kun je overal naar toe meenemen, maar hij heeft geen geïntegreerde contactdoos. Hij is wel compact en neemt minder ruimte in bij het opruimen. Je kunt hem alleen gebruiken voor droog restafval, waarbij hij geen stofklasse-aanduiding heeft. Prima voor algemeen thuisgebruik.
Onze Aanbevelingen:
Veelgestelde vragen over de beste bouwstofzuiger
Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een bouwstofzuiger?
Afgezien van de prijs-kwaliteitverhouding is het belangrijk om te kijken of hij bij je manier van klussen past en of hij van nut blijft op de lange termijn. Het is een investering die zich alleen terugbetaalt als je er regelmatig gebruik van kan maken.
Wanneer is een stofzak aan te raden?
Het is aan te raden om een bouwstofzuiger te gebruiken met een stofzak en luchtfilter als je bij het klussen veel fijnstof vrijkomt, zoals bij houtbewerking.
Wat houdt de stofklasse-indicatie in?
Een stofklasse-indicatie geeft aan hoeveel stof de filter van de bouwstofzuiger doorlaat. Dit is belangrijk zowel voor de gezondheid van de gebruiker als de levensduur van het apparaat.
Waar staan de stofklasses L, M en H voor?
Laag is geschikt is voor eenvoudige stoffen zoals huisstof, hout, beton en cement op te zuigen. Midden is voor kwarts-, gips- en andere soorten bouwstof. Hoog is voor schadelijke stoffen.
Zie ook: Onze Top 10 beste stofzuigers.
Conclusie
- Kärcher WD 6 Premium ME PT – Beste koop multifunctioneel
- Powerplus POWX325- Beste voor langdurig klussen
- Metabo ASR 35 H ACP – Beste voor zwaar klussen
- Bosch AdvancedVac20 – Beste compacte alleszuiger
- Makita DVC750LZX1 – Beste voor licht klussen
Geef een reactie